Családi Kalandklub - Élő történelemóra Tatán, a várban
Menu Content/Inhalt
Üdv! arrow Apród becsületszabály

Akikre büszkék vagyunk

Apródjaink: Joci és Laci

Szavazz!

Tábor Értékelő
 

Belépés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Statisztika

Látogatók: 2037794
Élő történelemóra Tatán, a várban
 A következő 
„Élő történelemórát”
A Madách Imre Gimnázium erdei iskolájának programjaként
június 10-én pénteken
10.00-12.00 és 14.00-16.00
között tartjuk
Tatán, a  vár belső udvarrészén 
A 16-17. századi (török kori) végvári vitézek és hajdúk életét mutatjuk be.
 Programunk tervezett vázlata: 
A közönség elhelyezkedését követően, egy török csapat (rajtaütés-szerűen) „devsirmét” hajt végre. (Ez a „véradó”: kiskorú gyerekek begyűjtése janicsárnak, ill. a hárembe… a közönségből). Egy kisebb hajdúcsapat észreveszi, és rajtuk üt, hogy kiszabadítsa a foglyokat, de kis létszámuk miatt sikertelen a próbálkozás. Ezért „zsoldosokat” kezdenek toborozni az közönség idősebb tagjai közül.
Ekkor kezdődik a tulajdonképpeni „Bemutató”, miközben a zsoldosokat kiképzik a hajdúk. Eközben a törökök a „foglyokkal” a maradék közönség mellé vonulnak, hogy mindenki láthassa a bemutató többi részét is, ill. a törökök is bemutatják, amit róluk érdemes tudni. Az alábbiakkal tervezzük megismertetni a közönséget:
-          Ruházat (föveg, ing, dolmány, mente, sálöv, nyaksál, nadrág, kesztyű, csizma és egyéb lábbelik, kapca, kacagány, stb.) viselésével kapcsolatos módozatok, szokásjogok, funkcionális szükségletük (pl. védőöltözetként, elöljárói megkülönböztetésként…), stb.
-          Kiegészítők (tarsoly, díszek, „ékszerek”, tűzszerszám, tapló, bőrzacskó, ivócsanak, vagy kürt, kulacs, stb.)
-          Fegyverzet
Hidegfegyverek: Kézi lőfegyverek; íj, nyíl, számszeríj, parittya, Szúró-vágó és zúzófegyverek; szablya, egyenes kard, pallos, hegyes tőr, buzogány, fokos, lándzsa, pika…
Tűzfegyverek: Lövegek; ágyúk, mozsarak, szakállas puskák, falkonetták, seregbontók…, Kézi lőfegyverek; kanócos és kovás puskák, pisztolyok…, a korra jellemző fajták és használatuk, előnyük, hátrányuk…
-          Hajdú harcmodor, mely a kor (keleti és nyugati) szokásaihoz képest eltérő, s olykor meglepő és bosszantó is lehetett.
„Különleges harci eszközök”(amelyeket időnként, mint harci praktikát, a hajdúk is használhattak, mint jól ismert munkaeszközeiket, a már felsoroltakon kívül): Harci ostor, dobóháló, gáncsvető kötelek, pányvák, terelő „harci” kutyák…
-          Harci alakzatok (pikákkal, szablyákkal)
Amikor befejeződik a „kiképzés”, a törökök „sziesztára” rendeződnek a foglyokkal, és őrséget állítanak. Ekkor lepi meg őket, két oldalról, a zsoldosokkal erősített hajdúcsapat, és kiszabadítják a foglyokat. Ezt követi a „hadizsákmány rekvirálása”, amely a korszak csata-győzteseinek elmaradhatatlan jogát képezte. Így egészítették ki zsoldjukat (sok esetben, ez volt a zsold…).
Végül „föltámadás”, „mustrára” rendeződés és tisztelgés a közönségnek…
(A segítő előadók lehetőségeitől, a helyszín alkalmasságától, a rendelkezésünkre bocsátható segédeszközöktől és a közönség érdeklődésétől függően, az előadás színvonalának megtartása mellett, a programváltoztatás jogát fönntartjuk.)
 
< Előző   Következő >