Családi Kalandklub - Helyi Téma cikk a legutóbbi "élő történelemóránkról"
Menu Content/Inhalt
Üdv! arrow Apród becsületszabály

Akikre büszkék vagyunk

Apródjaink: Joci és Laci

Szavazz!

Tábor Értékelő
 

Belépés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Statisztika

Látogatók: 1979410
Helyi Téma cikk a legutóbbi "élő történelemóránkról"
 A legutóbbi élő történelemóráról cikk jelent meg a Helyi Témában:
  
A megelevenedett múlt 
2011. május 12.
 
Május vége felé egy belvárosi iskolában folytatódik az élő történelemóra, amit a Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjai a tornatermükben élhettek át. Egy „madáchos” tanár is ott volt, ő is meghívta a XVII. századból idecsöppent időutazókat az iskolájába, mielőtt Belgiumban is bemutatnák a magyar végvári hajdúk harcmodorát a 30 éves háborút felidéző csatában, a Bethlen Gábor Hagyományőrző Egyesülettel.
 
A főszervező, az órán puskás hajdúként megjelenő Csordás Imre, Haga László és Horváth József apród kíséretében keltették életre a 16-17. századi Magyarországot az érdeklődő felsősöknek. Joci apród elmondta, hogy ebben a korszakban miért nem használtak már íjat eleink, és hogy a puska használata miként vette át az uralmat a harcmezőkön. Laci főleg az apródok életével ismertette meg a közönséget.
A fegyveres harci bemutatón át a korhű ruházat, használati tárgyak bemutatásáig rengeteg információt kaptak a gyerekek, miközben az ő tudásukra is kíváncsiak voltak az előadók. – A fegyverek bemutatása volt a legérdekesebb. Úgy gondolom, jobban lehet így törit tanulni, mintha csak könyvben olvasnám – mondta a hatodikos Balog Ákos . – Örülünk, hogy van ilyen lehetőség – mondta Béresné Nagy Ildikó tanárnő, hozzátéve, hogy méltó folytatása ez az iskolában egykor működő Lovagvár hagyományőrző csoportnak.

A tornaterembéli bemutató azért is volt külön érdekes, mivel a két apródot megszemélyesítő fiatalember, akik gyermekotthonban élnek, saját iskolájukban, osztály- és iskolatársaik előtt bizonyítottak. A visszhangok tanúsága szerint sikerült a gyermekotthonos növendékekkel elérni azt, amit tanáruk, a Magyar Cserkészkürt Alapítvány Kreatív Ifjúsági- és Családi Kalandklubjának vezetője, Csordás Imre is szeretett volna: nagyobb megbecsülést és elismerést szereztek ezáltal maguknak. Nem mellesleg Laci másnap 2 darab 5-öst is bezsebelt történelemből: az egyiket a bemutatóért kapta, a másikat pedig feleletéért. Az előadók szeretettel várják az érdeklődőket haditornaedzéseikre is.
Fotók:
https://picasaweb.google.com/csaladikalandklub2010/EloTortenelemoraASzaboLorincIskolaban#

 További fotók:
https://picasaweb.google.com/csaladikalandklub2010/HajduTura2011Aprilis#

https://picasaweb.google.com/csaladikalandklub2010/EloTortenelemoraAHildJozsefAltIskolaban02#

https://picasaweb.google.com/csaladikalandklub2010/EloTortenelemoraASzentIstvanAltIskolaban# 
< Előző   Következő >